Sveikas maisto gaminimas – tai menas, kai reikia kruopščiai atrinkti ingredientus, o paskui juos „švelniai” paruošti, išsaugant maistingąsias medžiagas. Šiais laikais įvairių ingredientų maistingumo informacija nėra paslaptis, nes turime etiketes ir internetą, kurie mums padeda tai sužinoti. Priešingai, išlaikyti maistingą maistą net ir po gaminimo yra šiek tiek sudėtinga ir painu ne todėl, kad tai sunku, o dėl teisingos informacijos, susijusios su tinkamų indų pasirinkimu, trūkumo. Taigi, kaip išlaikyti maistingą maistą net ir po virimo? Sužinokime:

Aiškus ir užtikrintas atsakymas į šį klausimą šiais laikais retas, nes internete yra daug klaidinančios informacijos, susijusios su įvairiais maisto gaminimo būdais. Pavyzdžiui, galite rasti keletą tinklaraščių straipsnių, kuriuose maisto gaminimas puode ginamas kaip būdas išlaikyti maistingąsias medžiagas, nes maistas ruošiamas lėtai ir ant mažos ugnies. Tačiau galite rasti ir straipsnių, kuriuose teigiama priešingai. Yra daugybė nuorodų į neįtikinamus, o kartais ir pasenusius tyrimus, kuriuose pasisakoma už arba prieš tam tikrus indus, todėl išsirinkti tinkamą indą tampa dideliu iššūkiu!

Tačiau šio straipsnio pabaigoje jau turėsite gerą supratimą apie tai, kokie indai yra sveikiausi ir kaip išlikti maistinei maisto vertei po virimo – informacija pagrįsta patikrinta ir laiko patikrinta informacija.

Paslaptis: naudokite iš tinkamos medžiagos pagamintus puodus!

Įprastiniai indai (metaliniai, keraminiai, porcelianiniai, emaliuoti ir t. t.) yra žinomi kaip indai, kurie gamindami maistą išskiria toksinus, nes juose įvairiais kiekiais yra tam tikrų metalų, oksidų, cheminių medžiagų ir kt. Visi metalai labai reaguoja su maistu, kuris yra biocheminis darinys. Jie jungiasi su maisto produktuose esančiomis maistinėmis medžiagomis ir sudaro junginius, kurie organizme yra kenksmingi ir sukelia sveikatos sutrikimų. Be to, gaminant maistą šių puodų karštis negailestingai naikina subtilias maistines ląsteles!

Norint gaminti maistingą maistą, indai turi būti visiškai inertiški, kad nieko neišsiplautų į maistą, ir turi virti švelniai, nesunaikindami maistinių medžiagų. Vienintelė medžiaga, kuri pasižymi tokiomis savybėmis, yra grynas molis arba neglazūruotas pirminis molis. Maisto gaminimas moliniuose puoduose nuo nežinomų laikų buvo vienintelis nusistovėjusių civilizacijų maisto gaminimo būdas. Nėra jokios alternatyvos natūraliam moliui, galinčios suteikti tas pačias savybes.

Deja, bet daugelis molinių puodų, kuriuos šiandien matome rinkoje, dažniausiai yra glazūruoti cheminėmis medžiagomis. Mažai kas suvokiame, kad glazūrose naudojami chemikalai užteršia mūsų maistą, o gryno molio pusiau akyta prigimtis yra tai, dėl ko jis puikiai tinka sveikam maisto ruošimui (gamindamas maistą gali „kvėpuoti” deguonimi, išstumti maiste esančius toksinus ir pan.)

Švelni tolimųjų infraraudonųjų spindulių šiluma, būdinga tik šiems puodams, padeda išvirti maistines medžiagas. Tie, kurie perėjo prie gryno molio, pranešė, kad reguliariai naudojant puodus labai pagerėjo sveikata ir maistas tapo skanesnis. Jei iki šiol neišbandėte gryno molio maisto gaminimo, žinokite, kad kasdien prarandate itin maistingą ir sveiką maistą, todėl pats laikas jau šiandien įsigyti gryno molio puodą savo virtuvei!

By Domas